MAGASINET FOR OS MED BØRN

Tænk læring ind i dit barns omgivelser

0

Barnets indlæring er afhængig af de rammer, det møder i de spæde år. Især den sansemotoriske udvikling kan stimuleres positivt.

Når familieforøgelsen melder sig, og der er børn på vej, betyder det samtidig et skift i tilværelsen og det liv, du har haft indtil nu. Uanset om det er første gang, der kommer småfolk til familien, eller den nye purk bliver endnu en i flokken.

De fleste kommende eller nuværende forældre ved, hvordan optakten let kan sætte det hele på den anden ende. Forberedelserne er mange, og ud over børneværelset, der skal stå klar, males og købes ind til, skal forældrene også i gang med et omfattende researcharbejde, i forhold til hvad det kræver at være en god mor eller far. Og her er det afgørende, at du sætter dig ind i, hvilken udvikling dit barn kommer til at gennemgå i løbet af de spæde år.

Barnets indlæringsevne er nemlig betinget af, hvor gode omgivelserne er til at stimulere barnets læring. Herunder rammerne for den fysiske læring, der er nøglen til, at motorikken kommer til at udvikle sig efter hensigten og sidenhen sidde lige i skabet.

Til det formål findes der flere hjælpemidler og gode råd, der kan hjælpe dig og dit barn på vej.

Stimulerende værktøjer

For at dit barn kommer til at udvikle sin motorik i de sædvanlige etaper, småbørn skal, kan det være en god idé at stille værktøjer til rådighed. Det kan nemlig påvirke det sansemotoriske apparat i en positiv retning.

Her kan et såkaldt boldbassin, som blandt andet forhandles af mærket Misioo, eksempelvis være et forslag. Et boldbassin er et mindre bassin – eller et afgrænset, lille rum – der er fyldt med små plastikbolde. Tanken er, at boldene, der typisk er i forskellige farver, skal stimulere barnets kaste- og gribeevne.

Er du ikke den heldige indehaver af et boldbassin fra Misioo, har du garanteret været forbi et legeland eller en børnevenlig restaurant, der havde det klassiske kuglerum, hvor børn kan boltre sig. Princippet er akkurat det samme.

Pøleriet blandt kuglerne kan ganske nemt udvikle sig til timers lang og fysisk aktivitet. Og det er denne, der især for børn i den helt unge alder virker udviklende for først sanseapparatet og derudover den generelle, motoriske udvikling.

Har du lyst til at vide mere, kan du læse en anmeldelse af Misioo boldbassin her.

Udvikling i flere faser

Ud over boldbassiner som det fra Misioo findes også andre rammer for indlæring, som er værd at integrere i barnets tidlige opvækst.

Mens indlæringen i fasen fra 0-1 år er knyttet til stimulering af ubevidste reflekser, får barnet herefter større kontrol over sine bevægelser. Det medfører en anden respons på og refleksion over omgivelserne. Og det skal du være opmærksom på.

Derfor er det afgørende, at det fysiske miljø, hvor især barnets leg foregår – såsom legepladser – stadig målretter sig barnets stimulus.

Kig efter rum eller steder, hvor barnet både har mulighed for at boltre sig, gå på opdagelse og eksperimentere med egen fysik. Der skal både være plads til armbevægelser og indlejrede åndehuller, hvor udfoldelserne kan efterarbejdes.

Er du interesseret i processerne for dit barns motoriske udvikling, kan du læse mere på Viden På Tværs’ hjemmeside.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.