MAGASINET FOR OS MED BØRN

Studie og børn – kan det lade sig gøre?

0

Mange studerende bliver skræmte ved tanken om at få børn, og nogle studerende tror ligefrem, at de bliver nødt til at droppe studiet for at blive forælder. Det kan virke skræmmende og stressende at strukturere sit studieliv med børn, men det kan faktisk godt lade sig gøre. Økonomisk set får du både ekstra tilskud og højere SU, og udover dette er de fleste studerende mere fleksible end personer med fuldtidsarbejde. Herudover kan børn være med til at gøre din studietid mere struktureret, og du skal ikke til at have barsel midt i din karriere.

Mange tilskud til studerende forældre

Hvis du studerer og får børn, bliver mange skræmte ved tanken om at skulle forsørge sit barn og sig selv på SU. Heldigvis får du forhøjet SU, hvis du er forsørger. Du får både et forsørgertillæg, og du kan tage højere SU-lån, hvis dette bliver nødvendigt. Herudover får du børnepenge, og du må tjene flere penge ved siden af din SU. Hvis du skal i praktik, får du også forhøjet børnetillæg under din uddannelse. Når dit barn skal i vuggestue, får du desuden tilskud til dette, og du har ret til SU i længere tid end studerende, der ikke har børn.

Økonomisk set er der derfor rigeligt med ekstra tilbud til forældre, og hvis man prioriterer sine penge rigtigt, skulle økonomien gerne hænge sammen. Selvfølgelig kan man ikke få råd til det hele, når man studerer og har børn. Derfor må man også forvente, at penge, man før i tiden brugte i fredagsbaren, nu går til tøj, mad, legetøj osv.

Fordele ved at få børn under studiet

Du har faktisk en række fordele, hvis du får børn, mens du studerer. Mange studerende, der får børn, oplever ofte, at de bliver mere strukturerede. Mange studerende har prøvet at sidde oppe hele natten for at skrive en eksamensopgave. Men dette kan du ikke, når du har et barn, hvilket tvinger dig til at strukturere din tid. Mange forældre, der studerer, oplever ligefrem, at de bliver mere effektive med deres tid, og at de faktisk har tid til at have et studiejob. Som studerende har du ofte et mere fleksibelt skema, hvilket kan være en stor fordel, hvis du har børn. Forelæsningerne slutter ofte tidligt, hvilket giver dig mulighed for at hente barnet tidligere fra vuggestuen. Herudover kan du holde møder med din studiegruppe hjemme ved dig selv.

Karrieremæssigt kan det også være en stor fordel at få børn, mens du studerer. Du skal ikke på barsel midt i din karriere. Herudover kan det også være en fordel, når du skal søge job. Teknisk set må arbejdsgiverne ikke spørge ind til din børnesituation, men dette betyder ikke, at arbejdsgiverne tager hensyn til dette. Mange kvinder i slutningen af 20’erne og starten af 30’erne bliver valgt fra, hvis de skal til at have børn, når de starter på arbejdet.

Både fordele og ulemper

Hvis du får børn, mens du studerer, kan det sagtens hænge sammen både økonomisk og studiemæssigt. Derfor er der ingen grund til at droppe studiet, hvis du får børn. Dog er der selvfølgelig også ulemper ved at få børn, mens man studerer. Man bliver nødt til at droppe noget af det sociale. Man kan ikke gå i byen hver weekend, og ferier, hvor man fester hele ugen, er også noget, man må droppe. Herudover kommer mange af dine penge til at blive brugt på barnet, og man skal være i stand til at prioritere sin tid og sine penge.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.